BLABLABLA
Geen excuses. 
Laat een uitstrijkje nemen. "

Laat een uitstrijkje nemen
Sub hero BHK
Wij doen het. En wat doe jij ?
Het uitstrijkje
Tijdig opsporen is belangrijk
Foto 1
Foto 5
Foto 3

IK BEN OK
OMDAT IK ER
HEEL VROEG
BIJ WAS

Foto 4
Foto 2

Welkom op de site van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

Hier vind je alle informatie over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Wat is baarmoederhalskanker? Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek? Wanneer word je uitgenodigd? Wat moet je doen om een uitstrijkje te laten nemen? Enzovoort.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds

Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Voor 2023 geldt nog steeds dat aan alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar een drie jaarlijks uitstrijkje aangeraden wordt. In het labo wordt het uitstrijkje onderzocht op afwijkende cellen. Een preventief drie jaarlijks uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug.
 
In de loop van 2024: Misschien heb je al ergens gelezen dat het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker gaat veranderen ?
Alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar die zich niet tijdig laten onderzoeken, zullen nog steeds uitgenodigd worden door het Centrum voor Kankeropsporing voor een uitstrijkje bij een arts naar keuze. De afname van het uitstrijkje bij de arts verandert niet. Enkel de procedure in het labo verandert voor vrouwen vanaf 30 jaar. Voor hen zal het uitstrijkje vanaf dan eerst getest worden op het humaan papillomavirus (HPV (humaan papillomavirus)). Alleen als hoogrisico-HPV gevonden wordt, wordt datzelfde uitstrijkje in het laboratorium beoordeeld op afwijkende cellen.

 

Regelmatig een uitstrijkje laten nemen blijft dus aangewezen om vroegtijdig een verhoogd risico op baarmoederhalskanker op te sporen!
Een uitstrijkje blijft noodzakelijk, ook als je gevaccineerd bent tegen HPV.

Wetenschappelijke studies

Het CvKO werkt als expertisecentrum mee aan een aantal wetenschappelijke studies om het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in de toekomst mogelijk te verbeteren. Lees hier meer.

Wanneer word je (niet) uitgenodigd?

Wil je weten of en wanneer je voor dit onderzoek wordt uitgenodigd? Selecteer dan je geboortejaar.

Drie jaar

" Drie jaar is zo voorbij "

Schrijf je in en ontvang een bericht in je mailbox als je uitstrijkje meer dan drie jaar geleden is.

JAARRAPPORT 2022

Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin stelde op 8 december 2022, het jaarrapport 2022 voor. Dit in het kader van de Gezondheidsdoelstelling Bevolkingsonderzoeken naar kanker, samen met het Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister.

Belangrijkste cijfers bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van 2021

 

" Ik wil niet deelnemen aan dit Bevolkingsonderzoek "

Klik hier indien je geen uitnodigingen meer wil ontvangen voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

Foto 5

Ik ben ok
omdat ik er
heel vroeg
bij was

Foto 1
Foto 3
Foto 4
Foto 2