Wij doen het. En wat doe jij?
Welkom op de site van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
Hier vind je alle informatie over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Wat is baarmoederhalskanker? Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek? Wanneer word je uitgenodigd? Wat moet je doen om een uitstrijkje te laten nemen? Enzovoort.
Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds
Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf. Het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker.
De voorstadia zijn niet dodelijk. Maar als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, is de kans op overleven kleiner dan één op vijf.
Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.
Tijdens de maand mei zetten de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker extra in de kijker. Klik hier voor alle informatie over de campagne.

Drie jaar is zo voorbij. Schrijf je hier in en ontvang een bericht in je mailbox als je uitstrijkje meer dan drie jaar geleden is.
Wij vinden het belangrijk om ervaringen met anderen te delen. Ook horen we graag wat je van de brief en de folder vond. Doe je mee óf doe je niet mee aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker? Had je een afwijkend resultaat? Hoe heb je dat ervaren?
Wil je graag je ervaring delen? Stuur dan een email naar sabrina.meersman@uantwerpen.be
Heb je eerder een vraag of een klacht over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker? Vul die dan hier in.
Klik hier indien je niet wilt deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
Persmededeling van Wouter Beke, Vlaams Minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Bevolkingsonderzoek naar kanker werkt: steeds minder gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen
* De belangrijkste cijfers uit het jaarrapport vindt u als bijlage bij dit bericht. *
Aantal gevorderde darmkankers (stadium II,III en IV) in Vlaanderen lager dan voor de start van het...
Oproep kandidaturen Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek
De Vlaamse overheid organiseert bevolkingsonderzoeken (screeningsprogramma’s) naar dikke darmkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en aangeboren aandoeningen. Daarnaast wil ze ook de kwaliteit van andere screeningsinitiatieven verhogen en burgers behoeden voor bevolkingsonderzoeken...
Preventieve gezondheidssector ondertekent nieuwe ethische code
De preventieve gezondheidssector in Vlaanderen heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. Wie de code ondertekent, engageert zich om niet alleen bij te dragen aan een gezonde, maar ook aan een sociale en duurzame samenleving. Verschillende expertisecentra zetten hun handtekening al, zoals het...
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar
Geen reden om leeftijd te verlagen naar 45 jaar volgens studie Universiteit Antwerpen
Is de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker zinvol?
In het nieuws...