BLABLABLA
Geen excuses. 
Laat een uitstrijkje nemen. "

Bieke
Sub hero BHK
Wij doen het. En wat doe jij ?
Het uitstrijkje
Tijdig opsporen is belangrijk

Het vernieuwde Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker start op 1 januari 2025!
Je maakt nog steeds een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog om een uitstrijkje te laten nemen maar de tijd tussen twee uitstrijkjes wordt bepaald door je leeftijd.
Ben je tussen 25 en 29 jaar? Dan ontvang je vanaf nu elke drie jaar een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. In het labo wordt het staal eerst onderzocht op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Alleen als er afwijkende cellen worden gevonden, wordt hetzelfde staal onmiddellijk getest op de aanwezigheid van humaan papillomavirus (HPV). 
Ben je tussen 30 en 64 jaar? Dan ontvang je vanaf nu elke vijf jaar een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. In het labo wordt het staal eerst onderzocht op de aanwezigheid van HPV. Alleen als er HPV gevonden wordt, wordt hetzelfde staal onmiddellijk getest op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Het onderzoek van afwijkende cellen is dan ook volledig terugbetaald.

Niet-terugbetaald onderzoek
Het tegelijk aanvragen van zowel HPV als het microscopisch beoordelen van de cellen (cytologie) is niet aangewezen (in geen enkele leeftijdscategorie). Informeer je hierover bij je arts. Duidt je arts dit aan op het aanvraagformulier van het labo, dan wordt dit immers aan jou aangerekend.

Jouw persoonlijke gegevens over de bevolkingsonderzoeken raadplegen?

Ga naar MijnGezondheid.be

Op deze pagina helpen we je op weg op deze website.

Welkom op de site van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

Hier vind je alle informatie over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Wat is baarmoederhalskanker? Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek? Wanneer word je uitgenodigd? Wat moet je doen om een uitstrijkje te laten nemen? Enzovoort.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen. Zo kan (een voorloper van) baarmoederhalskanker al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds.

JAARLIJKSE EVALUATIE VAN DE BEVOLKINGSONDERZOEKEN NAAR KANKER IN VLAANDEREN

De participatie aan de Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker evolueert positief. Voor het eerst wordt de doelstelling voor de Bevolkingsonderzoeken Baarmoederhalskanker (meer dan 65%) en Dikkedarmkanker (meer dan 60%) gehaald. Het aantal personen dat een stoelgangtest doet, stijgt terug naar het niveau van 2021. Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker loopt iets achter, 65.6% is gescreend, de doelstelling is 70%. 

In het persbericht van 17/12/2024 sloop een fout. Lees hier het correct persbericht.

Raadpleeg hier de volledige jaarfiches 2024.

Wetenschappelijke studies

Het CvKO werkt als expertisecentrum mee aan een aantal wetenschappelijke studies om het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in de toekomst mogelijk te verbeteren. Lees hier meer.

Belangrijkste cijfers bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van 2023

 

" Ik wil niet deelnemen aan dit Bevolkingsonderzoek "

Klik hier indien je geen uitnodigingen meer wil ontvangen voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

Een vrouw aan het koken.
Een vrouw verlaat het ziekenhuis na haar uitstrijkje.

IK BEN OK
OMDAT IK ER
HEEL VROEG
BIJ WAS

Een vrouw in de wachtzaal voor haar uitstrijkje.
Een vrouw die haar hond uitlaat.
Twee vrouwen samen op een terrasje.