" BLABLABLA
Geen excuses. 
Laat een uitstrijkje nemen. "

Laat een uitstrijkje nemen
BHK Ben ik verplicht?

BEN IK VERPLICHT OM MEE TE DOEN?

Nee, je bent niet verplicht om mee te doen. Jij beslist zelf of je deelneemt. Deelnemen heeft zowel voordelen als nadelen. Het Centrum voor Kankeropsporing en de Vlaamse overheid zijn ervan overtuigd dat de voordelen van het onderzoek groter zijn dan de nadelen. We raden je dus wel aan om mee te doen. Als baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing immers veel groter.

Maar het is belangrijk om de voordelen en de nadelen van het onderzoek te kennen, zodat je zelf kan kiezen of je wil deelnemen.

Je kan de voordelen en nadelen van het onderzoek hier bekijken om een bewuste keuze te maken. Je huisarts kan je hier ook bij helpen.

  Je neemt beter niet deel als:

  • Als je baarmoederhalskanker hebt of had.
  • Als je baarmoeder én baarmoederhals zijn verwijderd. Als alleen je baarmoeder is verwijderd (hysterectomie), blijft een uitstrijkje aangewezen. Je twijfelt? Vraag je arts om advies.
  • Als je de voorbije drie jaar al een uitstrijkje liet nemen.

  Je stelt een uitstrijkje even uit als:

  • Je net bevallen bent of borstvoeding geeft. Je stelt het onderzoek best uit tot een zestal maanden na de bevalling. Tijdens de zwangerschap ondergaat de baarmoederhals immers enkele veranderingen.
  • Als je last hebt van een vaginale infectie, bloed- of slijmverlies. Laat je hiervoor dan eerst behandelen.

  IK BEN OK OMDAT IK ER HEEL VROEG BIJ WAS