" BLABLABLA
Geen excuses.
Laat een uitstrijkje nemen. "

WAT IS BAARMOEDERHALSKANKER?
Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de baarmoederhals. De baarmoederhals is het smal deel onderaan de baarmoeder dat uitmondt in de vagina.
Baarmoederhalskanker wordt (bijna altijd) veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 types van dit virus. Ze worden ingedeeld in laag-risico en hoog-risico HPV. Laag-risico types veroorzaken wratten op de huid of de slijmvliezen. Hoog-risico types kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken.
Dit virus is erg besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact. Iedereen die seksueel actief is of ooit was, kan besmet zijn. Ongeveer 80% van alle vrouwen wordt vroeg of laat besmet zonder dat ze er zelf iets van merken. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen de twee jaar zelf op. Gebeurt dat niet, dan kunnen afwijkende cellen ontstaan. Het zijn die afwijkende cellen die, zowat 10 tot 15 jaar na de besmetting, kanker kunnen veroorzaken.
Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich uiterst langzaam en kent verschillende voorlopers. Het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. Door om de 3 jaar (25-29-jarigen) of om de 5 jaar (30-64-jarigen) een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten nemen, kunnen ze tijdig opgespoord en behandeld worden. Zo wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Bron: Belgian Cancer Registry (BCR), 2024
Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker van de Vlaamse overheid moedigt alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen. Ook als je gevaccineerd bent tegen HPV, tijdens de overgang of na de menopauze blijft een uitstrijkje aangewezen.
Door regelmatig een uitstrijkje te laten nemen kan 80% van het aantal baarmoederhalskankers vermeden worden.