" BLABLABLA
Geen excuses. 
Laat een uitstrijkje nemen. "

Laat een uitstrijkje nemen

RISICOFACTOREN

Verschillende factoren verhogen het risico op baarmoederhalskanker. Aan sommige kun je niets veranderen, aan andere wel.

Roken

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Als je rookt, werkt je afweersysteem minder goed. Je lichaam heeft dan meer moeite om het HPV-virus op te ruimen. Daardoor is het risico op een blijvende besmetting groter. Wil je stoppen met roken? Ga naar http://www.tabakstop.be

Nee tegen roken

 ©Fotografie: Dirk Leemans
Geen uitstrijkje laten nemen

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die nooit een uitstrijkje laten nemen. Dat komt doordat de voorstadia niet worden ontdekt en behandeld. 

Leeftijd

De ziekte komt voor op alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen tussen 35 en 64 jaar. Deze kanker kan dus ook al op jonge leeftijd toeslaan.

Absolute aantallen van baarmoederhalskanker per leeftijdscategorie in Vlaanderen, 2019

Absolute aantallen van baarmoederhalskanker per leeftijdscategorie in Vlaanderen, 2019
Bron: Stichting Kankerregister, 2022
Wisselende partners

Hoe meer wisselende seksuele contacten jij of je partner hebben, hoe groter het risico op een HPV-besmetting. Maar één seksueel contact volstaat al om het uiterst besmettelijke én algemene HPV-virus op te lopen. Als een vrouw baarmoederhalskanker krijgt, betekent dat dus niet dat ze wisselende seksuele contacten heeft of had!

Geslachtsgemeenschap op jonge leeftijd

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die al op jonge leeftijd seksueel actief waren. Dat komt waarschijnlijk doordat de baarmoederhals bij jonge vrouwen nog aan het veranderen is. Daardoor is hij ook gevoeliger voor infecties.

Sinds het schooljaar 2010-2011 geeft de Vlaamse overheid alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs de kans om zich tegen HPV te laten inenten. De vaccinatie is gratis. Meer informatie over de HPV-vaccinatie vind je hier. Ook de jongens van het eerste jaar secundair onderwijs krijgen de kans zich gratis te laten vaccineren sinds het schooljaar 2019-2020.

Verzwakt afweersysteem

Als je afweersysteem is verzwakt, kan je lichaam het HPV-virus minder goed opruimen. Daardoor komt baarmoederhalskanker vaker voor bij vrouwen die medicatie nemen die het afweersysteem onderdrukt, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie. De aandoening komt ook vaker voor bij vrouwen met een HIV-besmetting of aids.