" BLABLABLA
Geen excuses. 
Laat een uitstrijkje nemen. "

Laat een uitstrijkje nemen

IK WOON IN BELGIË MAAR HEB EEN ANDERE NATIONALITEIT. HEB IK RECHT OP EEN GRATIS UITSTRIJKJE?

Als je in Vlaanderen woont en tussen 25 en 65 jaar bent, ben je opgenomen in de databank van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Wij weten niet of en wanneer je in een ander land eventueel al een uitstrijkje liet nemen. Daarom ontvang je van ons een eerste uitnodiging rond je volgende verjaardag.

Ben je aangesloten bij een Belgisch ziekenfonds?

Ja. Je hebt om de drie jaar recht op een uitstrijkje. Maak hiervoor zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Je hoeft de brief niet mee te nemen en je hoeft ons ook niet te verwittigen. Wij ontvangen het bericht van je deelname automatisch. In principe is het onderzoek gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Je ziekenfonds betaalt een deel ervan terug.

In sommige gevallen krijg je wel een factuur:

  • Als er afwijkende cellen worden gevonden en een HPV-bepaling nodig is.
  • Als je uitstrijkje door een tweede patholoog moet worden beoordeeld.
  • Als de patholoog die je uitstrijkje beoordeelt niet volledig geconventioneerd is en dus een supplement mag vragen. Dit kan alleen als je dit vooraf wist én hiermee hebt ingestemd.

Als je een factuur van het labo ontvangt, en je hebt hier vragen over neem je best contact op met je ziekenfonds of met het Centrum voor Kankeropsporing.