" BLABLABLA
Geen excuses. 
Laat een uitstrijkje nemen. "

Laat een uitstrijkje nemen

IK BEN TRANSGENDER. MOET IK MIJ LATEN SCREENEN OP BAARMOEDERHALSKANKER?

Of je een uitnodiging ontvangt hangt af van de wijze waarop je geregistreerd staat bij het rijksregister (en natuurlijk je leeftijd). Iemand die momenteel bij het rijksregister als vrouw geregistreerd staat kan worden uitgenodigd en kan deelnemen. Iemand die momenteel als man geregistreerd staat kan niet worden uitgenodigd en kan niet deelnemen.

Hieronder 2 situaties. Staat die van jou er niet tussen? Contacteer ons dan gerust voor meer informatie.

1. Sta je bij het rijksregister momenteel als vrouw geregistreerd, en ben je als man geboren?

Als transvrouw heb je geen baarmoederhals en heeft het dus ook geen zin om deel te nemen. Via deze pagina kun je je definitief voor dit bevolkingsonderzoek afmelden. In de toekomst ontvang je dan geen uitnodiging meer.

2. Sta je bij het rijksregister momenteel als man geregistreerd, en ben je als vrouw geboren?

Als je officieel een man bent, ontvangt je in principe geen uitnodiging meer. Enkel wanneer je nog een baarmoederhals hebt blijft een uitstrijkje aangewezen. Je kan een uitstrijkje laten nemen zonder uitnodiging van het bevolkingsonderzoek. Bespreek dit met je arts.

Een preventief uitstrijkje wordt 3 jaarlijks terugbetaald. Een preventief uitstrijkje is in principe gratis elke drie jaar, ongeacht het officiële geslacht van de persoon.