" BLABLABLA
Geen excuses. 
Laat een uitstrijkje nemen. "

Laat een uitstrijkje nemen

BAARMOEDERHALSKANKER VOORKOMEN

Het vaccin

De Vlaamse overheid biedt het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) gratis aan aan alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen en aan alle andere jongens en meisjes van dezelfde leeftijd in het buitengewoon onderwijs.

Het volledig vaccin voor deze leeftijdsgroep bestaat uit twee inentingen in de loop van één schooljaar, met zes maanden tussen beide inentingen.

Waarom deze vaccinatie?

Veel baarmoederhalskankers kunnen vermeden worden door vaccinatie tegen het HPV. Dat komt doordat in de huidige vaccins twee types van het virus opgenomen zijn die verantwoordelijk zijn voor 70% van alle baarmoederhalskankers. De huidige HPV-vaccinatie beschermt dus tegen veel baarmoederhalskankers, maar niet tegen allemaal.

Een driejaarlijks uitstrijkje blijft ook na vaccinatie aangewezen en dit vanaf het moment dat je seksueel actief bent.

Foto van een meisje dat zich laat vaccineren tegen HPV

Levenstijl

Een gezonde levensstijl verkleint het risico op kanker. Van de volgende maatregelen is bewezen dat ze doeltreffend zijn: 

  • Doe enkele keren per week aan sport en beweeg minstens 30 minuten per dag.
  • Hou je gewicht onder controle.
  • Beperk je gebruik van alcohol tot hoogstens 1 consumptie per dag.
  • Rook niet.
  • Eet per week niet meer dan 500 gram rood en bewerkt vlees.
  • Eet voldoende groenten, fruit en vezels.

Ook mensen met een uiterst gezonde levensstijl kunnen kanker krijgen. Een gezonde levensstijl verkleint het risico, maar reduceert het zeker niet tot nul.