Wij doen het. En wat doe jij?

Richtlijnen en maatregelen Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker – coronavirus COVID-19 - update 17 maart 2020

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker wordt opgeschort. 

Het CvKO verstuurt geen brieven meer met het advies om een uitstrijkje te laten nemen tot 26 april.

Omdat de komende weken cruciaal zullen zijn in het afvlakken van de corona-pandemie en ook om de belasting van onze gezondheidszorg te verminderen  beslisten we in samenspraak met de Vlaamse overheid alle bevolkingsonderzoeken voorlopig te stoppen.

Als je nog een brief hebt gekregen, wacht dan met een uitstrijkje te plannen tot na de Corona-epidemie.

Vragen over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker?

Je kan het CvKO bereiken via 0800 60 160 of via info@bevolkingsonderzoek.be. Wij helpen je graag verder.

Algemene Vragen? 

  • Ontdek de algemene richtlijnen voor gezondheidsprofessionals op de website van Sciensano.
  • Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. U kunt ook contact opnemen met het federale callcenter op 0800 14689.

Welkom op de site van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

Hier vind je alle informatie over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Wat is baarmoederhalskanker? Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek? Wanneer word je uitgenodigd? Wat moet je doen om een uitstrijkje te laten nemen? Enzovoort.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds

Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf. Het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker.
De voorstadia zijn niet dodelijk. Maar als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, is de kans op overleven kleiner dan één op vijf.

Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Wat is het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker?Wat is baarmoederhalskanker?

JAARRAPPORT 2019

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin stelde op 5 december 2019, het jaarrapport 2019 voor. Dit in het kader van de Gezondheidsdoelstelling Bevolkingsonderzoeken naar kanker, samen met het Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister.

pdf bestandJaarrapport 2019_CvKO_SKR.pdf (8.55 MB)

Drie jaar is zo voorbij. Schrijf je in en ontvang een bericht in je mailbox als je uitstrijkje meer dan drie jaar geleden is.

DEEL JE ERVARING MET ONS

Wij vinden het belangrijk om ervaringen met anderen te delen. Ook horen we graag wat je van de brief en de folder vond. Doe je mee óf doe je niet mee aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker? Had je een afwijkend resultaat? Hoe heb je dat ervaren?

Wil je graag je ervaring delen? Stuur dan een email naar sensibilisering@bevolkingsonderzoek.be

Heb je eerder een vraag of een klacht over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker? Ga dan naar de contactpagina

UITNODIGING

Wil je weten of en wanneer je voor dit onderzoek wordt uitgenodigd? Selecteer dan je geboortejaar.

Je bent ouder dan 64 jaar

Lees hier verder.

Als je de laatste 4 jaar geen uitstrijkje hebt laten nemen, ontvang je normaal gezien een persoonlijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing.

Lees hier verder.

Je bent jonger dan 25 jaar.

Lees hier verder.

Niet deelnemen

Klik hier indien je niet wilt deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

NIEUWS