Hoeveel kost het om een uitstrijkje te laten nemen?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds.

Alleen in de volgende gevallen krijg je toch een factuur:

  • Als er afwijkende cellen worden gevonden en een HPV-bepaling nodig is.
  • Als je uitstrijkje door een tweede patholoog moet worden beoordeeld.
  • Als de patholoog die je uitstrijkje beoordeelt niet volledig geconventioneerd is en een supplement mag vragen. Dit kan alleen wanneer je op voorhand geïnformeerd bent dat het onderzoek zal gebeuren door een niet-geconventioneerde patholoog die een supplement aanrekent én je hiermee ingestemd hebt.

Opgelet: je krijgt alleen een gedeelte van een HPV-bepaling terugbetaald als er in het uitstrijkje afwijkende cellen worden gevonden. Bespreek dit vooraf met je huisarts of gynaecoloog.

Het remgeld voor dit onderzoek is als volgt bepaald:

Remgeld (persoonlijke bijdrage door jou te betalen) Recht op verhoogde tegemoetkoming Geen recht op verhoogde tegemoetkoming
Consultatie geconventioneerd huisarts met Globaal Medisch dossier € 1,00 € 4,00
Consultatie geconventioneerd huisarts zonder Globaal Medisch dossier € 1,50 € 6,00
Consultatie geconventioneerd gynaecoloog € 3,00 € 12,00
Technische prestatie afname uitstrijkje (nomenclatuurnummer 114030/149612) gratis gratis
Cytopathologisch onderzoek van het uitstrijkje in het labo (nomenclatuurnummer 589864/589853) gratis gratis
Opsporen van HPV hoog risico type (nomenclatuurnummer 588932/588954)* gratis 8,68
Opsporen van HPV hoog risico zonder aanwezigheid van atypische cellen Labo bepaalt zelf de prijs. Bespreek de prijs met je patiënte. Labo bepaalt zelf de prijs. Bespreek de prijs met je patiënte.

Tarieven september 2020

* Slechts vergoedbaar als opvolging bij reeds eerder aangetoonde aanwezigheid van atypische cellen (ACS-US, ASC-H, AGC-ecc, NOS of AGC-ecc, favor neoplastic) in de cervicovaginale afnamen.

Lees hier meer over de tarieven van artsen. Wil je nog meer informatie over de tarieven? Contacteer je ziekenfonds.

Ontvang je een rekening van het labo en weet je niet goed waarom? Contacteer je ziekenfonds of het Centrum voor Kankeropsporing.

Bijkomend onderzoek

Als er lichte of ernstige afwijkingen worden vastgesteld, is bijkomend onderzoek aangewezen. Dit onderzoek is niet gratis, maar wordt grotendeels door je ziekenfonds terugbetaald. Je betaalt uiteindelijk alleen het remgeld.