Bevolkingsonderzoek

Wat is het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker?

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar ertoe aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

In de maand mei zetten de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in de kijker.

Meer weten over het Vlaams beleid bevolkingsonderzoek? Surf naar www.zorg-en-gezondheid.be/bevolkingsonderzoek

Deelnemen of niet?

Deelnemen is niet aangewezen:

  • Als je al baarmoederhalskanker hebt of had.
  • Als je baarmoeder én baarmoederhals zijn verwijderd. Als alleen je baarmoeder is verwijderd (hysterectomie), blijft een uitstrijkje aangewezen. Je twijfelt? Vraag je arts om advies.

Deelnemen best even uitstellen:

  • Als je zwanger bent, net bevallen bent of borstvoeding geeft. Je stelt het onderzoek best uit tot een zestal maanden na de bevalling. Tijdens de zwangerschap ondergaat de baarmoederhals immers enkele veranderingen.
  • Als je last hebt van een vaginale infectie, bloed- of slijmverlies. Laat je hiervoor dan eerst behandelen. 

Drie jaar is zo voorbij. Schrijf je in en ontvang een bericht in je mailbox als je uitstrijkje meer dan drie jaar geleden is.

UITNODIGING

Wil je weten of en wanneer je voor dit onderzoek wordt uitgenodigd? Selecteer dan je geboortejaar.

Je bent ouder dan 64 jaar

Lees hier verder.

Als je de laatste 4 jaar geen uitstrijkje hebt laten nemen, ontvang je normaal gezien een persoonlijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing.

Lees hier verder.

Je bent jonger dan 25 jaar.

Lees hier verder.

NIET DEELNEMEN

Klik hier indien je geen uitnodigingen meer wil ontvangen voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.